Kavos kelias



Pirmiausia - KAVAMEDŽIAI. Jie auginami tropikuose, nes jiems reikia daug vandens, o visus metus turi būti 20-30°C šilumos. Laukinis kavamedis gali išaugti iki 10 m aukščio, bet kavos plantacijose jie genimi, kad derlius būtų gausesnis ir būtų patogiau jį skinti.

KAVAMEDŽIO VAISIUS yra vyšnios dydžio tamsiai raudonos ar geltonos spalvos. Jo viduje dažniausiai būna dvi pupelės.

KAVOS RINKIMAS prasideda praėjus devyniems mėnesiams po žydėjimo. Dažniausiai kava sunoksta ne vienu metu ir auga sunkiai prieinamose vietose, todėl ir derlius dažniausiai nurenkamas rankomis. 

Po to laukia LUKŠTENIMAS. Nuskintos kavamedžio uogos džiovinamos saulėje arba džiovykloje, kad lengviau išsilukštentų arba iš karto lukštenamos slapiuoju metodu. Išlukštentos kavos pupelės būna šviesiai žalios spalvos.

Kavos skonį daugiausiai lemia SKRUDINIMO PROCESAS. Jo metu pupelės netenka vandens, jų svoris sumažėja, o tūris išauga 30-50%, atsiranda kavai būdingas aromatas. Kuo labiau skrudinta kava, tuo mažesnis jos rūgštingumas.

Skirtingas KAVOS MALIMAS leidžia paruošti tinkamo rupumo kavą skirtingiems kavos ruošimo būdams. Pavyzdžiui, filtruotai kavai geriau tinka rupiai, o espreso - smulkiai malta kava.

Ne mažiau svarbus žingsnis - KAVOS MAIŠYMAS. Skirtingų regionų kava pasižymi skirtingomis skoninėmis savybėmis, todėl dauguma kavos gamintojų ją maišo, kurdami savo išskirtinio skonio kavos mišinius. 

Tinkamas KAVOS PAKAVIMAS padeda išlaikyti puikų kavos skonį ir aromatą, nes veikiamos laikymo sąlygų, ypač deguonies, kavos savybės greitai kinta.

KAVOS LAIKYMAS ir namuose yra labai svarbus, norint visada mėgautis puikaus skonio aromatinga kava. Sandariai uždarytą kavą patariama laikyti originalioje pakuotėje, sausoje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje.

Skanios kavos puodelio paslaptis - ne tik pačios kavos kokybė ir šviežumas, bet ir tinkamas PARUOŠIMO BŪDAS. Ruošiant kavą svarbiausia skirtingiems kavos ruošimo būdams pasirinkti tinkamo rupumo bei skrudinimo kavą ir naudoti geros kokybės vandenį.
 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą