Pirmiausia - KAVAMEDŽIAI. Jie auginami tropikuose, nes jiems reikia daug
vandens, o visus metus turi būti 20-30°C šilumos. Laukinis kavamedis gali
išaugti iki 10 m aukščio, bet kavos plantacijose jie genimi, kad derlius būtų
gausesnis ir būtų patogiau jį skinti.
KAVAMEDŽIO
VAISIUS yra vyšnios dydžio tamsiai raudonos ar
geltonos spalvos. Jo viduje dažniausiai būna dvi pupelės.
KAVOS
RINKIMAS prasideda praėjus devyniems mėnesiams po
žydėjimo. Dažniausiai kava sunoksta ne vienu metu ir auga sunkiai prieinamose vietose,
todėl ir derlius dažniausiai nurenkamas rankomis.
Po to laukia LUKŠTENIMAS. Nuskintos kavamedžio uogos džiovinamos saulėje arba
džiovykloje, kad lengviau išsilukštentų arba iš karto lukštenamos slapiuoju
metodu. Išlukštentos kavos pupelės būna šviesiai žalios spalvos.
Kavos skonį daugiausiai lemia SKRUDINIMO PROCESAS. Jo metu pupelės
netenka vandens, jų svoris sumažėja, o tūris išauga 30-50%, atsiranda kavai būdingas
aromatas. Kuo labiau skrudinta kava, tuo mažesnis jos rūgštingumas.
Skirtingas KAVOS MALIMAS leidžia paruošti tinkamo rupumo kavą skirtingiems kavos
ruošimo būdams. Pavyzdžiui, filtruotai kavai geriau tinka rupiai, o espreso -
smulkiai malta kava.
Ne mažiau svarbus žingsnis - KAVOS MAIŠYMAS. Skirtingų regionų kava pasižymi
skirtingomis skoninėmis savybėmis, todėl dauguma kavos gamintojų ją maišo, kurdami
savo išskirtinio skonio kavos mišinius.
Tinkamas KAVOS
PAKAVIMAS padeda išlaikyti puikų kavos skonį ir aromatą, nes veikiamos
laikymo sąlygų, ypač deguonies, kavos savybės greitai kinta.
KAVOS
LAIKYMAS ir namuose yra labai svarbus, norint visada
mėgautis puikaus skonio aromatinga kava. Sandariai uždarytą kavą patariama
laikyti originalioje pakuotėje, sausoje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje
vietoje.
Skanios kavos puodelio paslaptis - ne tik pačios
kavos kokybė ir šviežumas, bet ir tinkamas PARUOŠIMO
BŪDAS. Ruošiant kavą svarbiausia skirtingiems kavos ruošimo būdams
pasirinkti tinkamo rupumo bei skrudinimo kavą ir naudoti geros kokybės vandenį.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą